Stedenband Tempelhof-Schöneberg

Algemeen

Gemeente Amstelveen heeft een stedenband met Tempelhof-Schöneberg in Duitsland. Sinds 1957 werkt Amstelveen samen met het Berlijnse stadsdeel Tempelhof. Later kwam daar stadsdeel Schöneberg bij. Er zijn veel uitwisselingen geweest tussen verenigingen, jongeren en kunstenaars. Zo organiseren het Keizer Karel College in Amstelveen en het Ulrich von Hutten Gymnasium in Berlijn regelmatig uitwisselingen. De gemeenten wisselen kennis uit over thema’s zoals diversiteit, duurzaamheid en de openbare ruimte.

Waarde van een stedenband

Een stedenband is een officiële vriendschapsband of partnerschap tussen een Nederlandse stad en een stad in een ander land. Stedenbanden ontstonden na de Tweede Wereldoorlog met de gedachte: nooit meer oorlog. Burgemeesters geloofden dat oorlog is te voorkomen als mensen elkaar begrijpen en samen ervaringen, cultuur en plezier delen. Scholen, (sport)verenigingen en stichtingen kunnen meedoen aan deze uitwisseling. 

Geschiedenis van Tempelhof-Schöneberg

Tempelhof-Schöneberg heeft een interessante geschiedenis. Tijdens de Koude Oorlog was vliegveld Tempelhof heel belangrijk voor West-Berlijn. Mensen en goederen konden alleen via de lucht West-Berlijn in en uit. Schöneberg is het culturele hart van Berlijn waar beroemdheden zoals Albert Einstein en Marlene Dietrich woonden. Ook sprak president Kennedy zijn beroemde woorden ‘Ich bin ein Berliner’ uit in het gemeentehuis van Schöneberg.

Contact

Heeft u vragen over de stedenband? Bel onze beleidsadviseur internationaal beleid op 020 540 49 11.