Overlast van plaagdieren

Algemeen

Heeft u last van plaagdieren zoals ratten, muizen, eikenprocessierupsen, wespen, bedwantsen, kakkerlakken, vogels (meeuwen, duiven, kauwen) of mollen? Meld dit bij uw woningbouwvereniging of vve. Maak ook een melding bij de gemeente. Daarmee houden we overzicht op de overlast. U doet uw melding via Fixi of telefonisch.

Dit moet u weten

  • Het is belangrijk dat u overlast van plaagdieren meldt bij uw woningbouwvereniging of vve  
  • Meldt overlast van plaagdieren ook bij de gemeente. Wij kunnen u adviseren bij overlast van plaagdieren. Na uw melding, neemt een van onze plaagdierspecialisten contact met u op
  • Zoekt u een erkend bestrijdingsbedrijf? Bezoek dan de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB)   

Overlast van meeuwen

De laatste tijd zien we steeds meer meeuwen in Amstelveen. Ze komen makkelijk aan voedsel in de stad en in juni en juli zijn ze op zoek naar een nestplek. Deze vinden ze op de vele platte daken in Amstelveen. Meeuwen kunnen overlast geven door hun gekrijs, en de poep die ze achterlaten op straat. En hoewel het heel zelden gebeurt, kunnen ze mensen aanvallen.  

Dit kunt u doen tegen overlast van meeuwen:

  • Voer meeuwen niet, laat geen eten of afval achter op straat en sluit uw afvalbak goed  
  • Zorg voor een schoon dak: veeg in de periode februari/maart regelmatig uw dak schoon. Uw aanwezigheid op het dak stoort de meeuwen en omdat er geen nestmateriaal ligt, is het dak minder aantrekkelijk  
  • Plaats ijzeren pinnen of duivenprikkers: deze houden de meeuwen ook op afstand  
  • Gebruik een meeuwenvlieger: die werkt als een vogelverschrikker. Het is een vlieger in de vorm van een roofvogel die u aan het dak vastmaakt. De vlieger beweegt met de wind mee en dit schrikt de meeuw af  
  • Span metalen draden: doe dit evenwijdig aan elkaar over de hele lengte van het dak, met zo’n 25 centimeter ruimte tussen de draden. Bij dakranden en nokken van schuine daken werken gespannen draden ook goed

Goed om te weten: als het broedseizoen in maart begint, mogen meeuwen niet meer verjaagd worden volgens de natuurwet.  

Overlast van de eikenprocessierups

Eiken worden soms door behaarde eikenprocessierupsen kaalgevreten. Dit gebeurt in het voorjaar en de boom herstelt zich volledig. Het is geen boomziekte maar een plaag. Eikenprocessierupsen kunnen overlast geven doordat de haartjes van de rups jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen veroorzaken.  

Meer informatie vindt u op de website Kennisplatform processierups. En wilt u meer weten over gezondheidsklachten en behandeling, ga dan naar de rupsenwebsite van de GGD. Ziet u nesten van de eikenprocessierups in de openbare ruimte in Amstelveen? Verwijder deze niet zelf, maar meld dit online via Fixi. 

Dit doet de gemeente tegen de overlast

De gemeente trekt natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan om deze op te eten. We plaatsen nestkasten voor het aantrekken van bepaalde vogels en we laten grasvelden doorgroeien tot bloem en kruidenvegetaties voor het aantrekken van bepaalde (roof)insecten. Dit zorgt ook voor een goed evenwicht in de biodiversiteit van de stad.  

Op het moment dat de rupsen overlast geven, laat de gemeente nesten machinaal wegzuigen. De plekken met veel rupsenplagen én veel mensen, krijgen voorrang. Het machinaal verwijderen gaat door tot de meeste nesten zijn verwijderd, ook als de rupsen al zijn ontpopt tot vlinders. Dat is omdat de lege nesten met achtergebleven brandharen tot wel 8 jaar schadelijk kunnen blijven.  

Dit kunt u zelf doen tegen de overlast  

Richt uw balkons en tuin insectvriendelijk in. Dit trekt vogels aan die de eikenprocessierups graag opeten:

  • Hang nestkasten op of plaats planten waar vogels beschutting of voedsel in kunnen vinden
  • Heeft u een tuin? Laat dan gerust wat dood hout liggen. Daar komen vogels en insecten op af

Amsterdamse Bos  

Gemeente Amstelveen bestrijdt geen eikenprocessierupsen in het Amsterdamse Bos. Geef meldingen over de eikenprocessierups in het Amsterdamse Bos door aan gemeente Amsterdam

Overlast van ratten

Heeft u overlast van ratten? Bekijk de pagina Ratten, voorkom een plaag voor informatie, advies en het doen van een melding via Fixi. 

Anders regelen

Kunt u niet via Fixi melden of wilt u een spoedmelding maken? Bel de gemeente op 020 540 49 11.

Contact

Voor vragen of advies over plaagdieren belt u met de gemeente. U wordt dan teruggebeld door een plaagdierspecialist.