Omgevingsoverleg aanvragen
Algemeen
Soms heeft u bouw- of verbouwplannen waarbij het niet meteen duidelijk is of u een vergunning nodig heeft. Wanneer uw plannen bijvoorbeeld afwijken van bestaande regelgeving. Na een omgevingsoverleg weet u of uw plan kans maakt om uitgevoerd te worden, aan welke regels en voorwaarden uw plan moet voldoen en welke vergunning daarbij hoort.
Dit moet u weten
- U vraagt een omgevingsoverleg aan als het plan afwijkt van bestaande regelgeving
- U kunt ook een omgevingsoverleg aanvragen als u niet weet welke regels voor uw plan gelden
- Een omgevingsoverleg bestaat uit maximaal 3 fases met feedbackrondes. Het uiteindelijke aantal fases hangt af van hoe groot en complex een plan is
- Fase 1 is een initiatief: een uitgewerkt idee (Regietafel en/of Intaketafel uit Tarieventabel). In fase 2 levert u een schetsplan aan: een 1e tekening of afbeelding van het ontwerp (Omgevingstafel Schetsplan uit Tarieventabel). In fase 3 levert u een voorlopig ontwerp op: een uitwerking van het plan met tekeningen op schaal inclusief maatvoering. Vermeld hierbij altijd de feedback die u kreeg op eerdere fases (Omgevingstafel Voorlopig Ontwerp uit Tarieventabel)
- Om een plan te beoordelen is vaak advies nodig van meerdere adviseurs van verschillende terreinen. Een plan wordt beoordeeld door de gemeente en soms ook door andere overheden en externe partijen
Kosten
- U betaalt een bedrag voor elke fase van het omgevingsoverleg
- Meer informatie over tarieven vindt u in de legesverordening (overheid.nl), pagina 16 artikel 2.4 (zie linkerkant menu, onder het kopje Gerelateerd > Externe bijlagen > Tarieventabel)
Na uw aanvraag
De beoordeling van ingewikkelde plannen kan maximaal 12 weken duren. De beoordeling van eenvoudige plannen gaat vaak sneller.
Contact
Heeft u vragen? Neem contact op via het contactformulier van Loket Bouwen en Vergunningen.