Natuurvriendelijk isoleren
Algemeen
Met het isoleren van uw woning bespaart u energie en wordt uw huis comfortabeler en duurzamer. Helaas kunt u door te isoleren ook ongewild dieren (vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen) wegjagen of doden. Daarom moet u natuurvriendelijk isoleren.
Wat moet u weten
- Vanaf 1 januari 2024 is het bij wet verboden om verblijfplaatsen van vogels of vleermuizen kapot te maken. Bij het isoleren van spouwmuren of daken moet u dus met deze dieren rekening houden
- Om u te helpen met natuurlijkvriendelijk isoleren is er subsidie voor het natuurvrij maken van de spouwmuur. Die bedraagt 30% van de kosten met een maximum van € 300 en is onderdeel van de subsidie Energiebesparing
- Combineer deze subsidie met de Rijkssubsidie Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE voor woningeigenaren, zakelijke gebruikers en monumenteneigenaren), de Subsidie verduurzaming voor VvE's (SVVE) of de Subsidie projectondersteuning opschaling renovatie (SPOR)
Particuliere koopwoningen die grondgebonden zijn
Eengezinswoningen, een boven- of benedenwoning of een gesplitste woning tot en met maximaal een 4e woonlaag gelden mogen alleen geïsoleerd worden door gecertificeerde isolatiebedrijven volgens de methode 'natuurvriendelijk isoleren'. Dit geldt voor: spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie, dakisolatie, vervangen van kozijnen en isolatie van borstweringen.
Flats, portiekflats en appartementencomplexen met meer dan 4 woonlagen
Voor de isolatie moet eerst ecologisch onderzoek gedaan worden. Hierbij kan de VvE gebruikmaken van de SVVE-subsidie, die 75% van de kosten voor het onderzoek vergoed.
Gecertificeerde bedrijven die natuurvriendelijk isoleren
Alle bedrijven op Slim Besparen Amstelveen zijn gecertificeerd en isoleren volgens de methode ‘Natuurvriendelijk isoleren’:
- Het bedrijf maakt uw woning eerst natuurvrij (de vogels of vleermuizen zijn vooraf vertrokken uit de spouw of uit het dak)
- Bij het ‘natuurvrij maken’ van de woning houdt het isolatiebedrijf rekening met de natuurkalender en zijn er beperktere mogelijkheden tijdens de winterrust en de kraamperiode
- Het isolatiebedrijf mag tijdens de winterrust (1 november tot en met 1 maart) wel het natuurvrij maken voorbereiden (flappen ophangen), maar niet isoleren
- Tijdens de kraamperiode van de vleermuis en het broedseizoen van de vogels mag het isolatiebedrijf niet natuurvrij maken (1 april tot en met 1 augustus)
- Als uw woning vóór 1 april of vóór 1 november natuurvrij is gemaakt mag er ook in het voorjaar en/of de winter worden geïsoleerd. Tussen 1 augustus en 1 november is de meest gunstige periode om de woning natuurvrij te maken en direct te isoleren
Meer informatie
Meer tips en informatie over natuurlijkvriendelijk isoleren vindt u op natuurvriendelijkisoleren.nl of energieloketamstelveen.nl.