Nieuw Legmeer: informatie voor inwoners
Op deze pagina vindt u meer informatie over de transformatie van het bedrijventerrein Legmeer naar de woon-werkwijk Nieuw Legmeer.
Vraag naar woningen
In Amstelveen ligt de vraag naar woningen ruim 50% hoger dan het woningaanbod. De schatting is dat er in de periode 2017-2040 ongeveer 230.000 woningen in de Metropoolregio Amsterdam bij moeten komen voor mensen die in de regio willen komen/blijven wonen. Dit staat nog los van het tekort dat er nu al is op de woningmarkt. Legmeer is de enige locatie in Amstelveen waar we op grote schaal woningen kunnen bouwen, omdat er geen geluidsbeperkingen van toepassing zijn o.b.v. het Luchthavenindelingsbesluit van Schiphol. Veel van de huidige gebouwen op dit bedrijventerrein zijn bovendien verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van nu en van de toekomst op het gebied van duurzaamheid.
In totaal komen er 4.400 woningen met een verdeling van 20% sociale huur, 40% koop of huur betaalbaar voor mensen met een gemiddeld inkomen en 40% koop of huur voor mensen met een hoog inkomen.
Volgens de huisvestingswet mogen we 50% van de woningen reserveren voor inwoners van Amstelveen. De koopwoning waar interesse in is, mag in dat geval dan niet duurder zijn dan € 435.000. Dat is de grens waar de koper een Nationale Hypotheek Garantie voor kan krijgen.
Uitstraling van de nieuwe wijk
Nieuw Legmeer krijgt een uniek en vernieuwend stedelijk karakter. We creëren een mix van wonen en werken met alles dat daarbij hoort, zoals een basisschool, medisch centrum, winkels (waaronder een supermarkt), horeca, werkplekken, openbaar vervoer en parken. Allemaal binnen loopafstand.
Het wordt een moderne Amstelveense woon- en werkwijk voor jong en oud. Een wijk waarin mensen graag wonen, werken en vertoeven. Hoe de huizen er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. Het concept Beeldkwaliteitsplan geeft een idee van de uitstraling.
Duurzaamheid
Vanuit het beleid van de gemeente en vanuit landelijke en Europese regelgeving hebben we het doel om van Nieuw Legmeer een zeer duurzame wijk maken. Zo houden we rekening met het veranderende klimaat en de circulaire economie.
De precieze kosten zijn nu nog niet in te schatten, maar worden straks beschreven in verschillende documenten, zoals het Bodemenergieplan en de Leidraad Duurzaam Bouwen.
Bereikbaarheid
Nieuw Legmeer wordt goed bereikbaar voor iedereen, met nadruk op fietsen, openbaar vervoer en wandelen. Auto's zullen in (collectieve) parkeergarages staan, waardoor de straten minder druk ogen. De nabijgelegen halte Sacharovlaan wordt een belangrijke OV-hub. De tramlijn verbindt Nieuw Legmeer meerdere keren per uur met Amsterdam-Zuid en Uithoorn. Ook rijden er diverse buslijnen over de Bovenkerkerweg aan de oostzijde van Legmeer. Aan de oostzijde van Legmeer slaan drie buslijnen vanaf de Bovenkerkerweg de wijk Middenhoven in. Deze buslijnen rijden op de Bovenkerkerweg alleen ten zuiden van de drs. W. Dreesweg en bieden de ene kant op een verbinding met Amstelveen Stadshart en Ziekenhuis Amstelland, de andere kant op naar Uithoorn en Schiphol OV Knooppunt Noord. Verder is er een bushalte naast de tramhalte Poortwachter. Dit betreft een beginhalte, de bus rijdt aan via de route van der Hooplaan-Beneluxbaan-Bovenkerkerweg-Poortwachter. De gemeente onderzoekt of er naast deze lijnen, uitbreidingen van OV mogelijk zijn.
De gemeentewerf en het afvalbrengstation
De gemeentewerf en het afvalbrengstation passen niet in de plannen voor Nieuw Legmeer. Daarom verplaatsen we ze naar het nieuw te bouwen Bedrijventerrein Amstelveeen Zuid (BTAZ).
Meedenken over de nieuwe wijk
In eerdere fases waren er verschillende momenten om mee te denken over de nieuwe wijk. Op de participatiewebsite Denkmee leest u hier meer over. Tijdens de ontwikkeling is het aan ontwikkelaars om meningen van betrokkenen te verzamelen en de omgeving te betrekken.
Woningbouwimpuls (WBI)
Het Rijk helpt en moedigt gemeenten aan om de woningbouw te versnellen. Dat doet ze bijvoorbeeld met de Woningbouwimpuls (WBI): een bedrag dat gemeenten krijgen om te helpen met het uitvoeren van bouwprojecten. In februari 2021 is een aanvraag voor de rijksbijdrage op basis van de WBI toegekend ten behoeve van Nieuw Legmeer.
Planning
De wijk is op papier verdeeld in 21 gebieden, omdat Nieuw Legmeer te groot is om in éénkeer te ontwikkelen. Deze gebieden, ook wel ontwikkelclusters genoemd, zijn bepaald op grond van de huidige wegenstructuur en andere fysieke grenzen en bestaan uit een mix van wonen, werken en voorzieningen. Elk cluster krijgt haar eigen spelregels en voorwaarden (het clusterpaspoort). Dit clusterpaspoort zal worden opgesteld na het stedenbouwkundigplan en het Beeldkwaliteitsplan. Per cluster voeren we gesprekken met de eigenaren van de grond, om de haalbaarheid van de transformatie te onderzoeken en tot ontwikkeling en uitvoering te komen.
We verwachten in 2026 met de bouw te starten. Wanneer de eerste woningen worden opgeleverd, hangt af van verschillende factoren zoals het bouwtempo en de weersomstandigheden. De gehele transformatie zal zo’n 15 tot 20 jaar gaan duren. Inschrijven voor een woning is op dit moment nog niet aan de orde. Zodra dit wel kan, maken ontwikkelaars dit bekend via verschillende kanalen. De gemeente speelt hierin geen rol.