Klimaattuin

Status: Actief

Aan de Van Weerden Poelmanlaan 3 is er een klimaattuin ingericht. Een tuin met oog voor het klimaat en een plek om tot rust te komen. Deze tuin biedt u als inwoner van Amstelveen de kans om meer te weten te komen over het klimaatbewust inrichten van uw tuin of balkon.

Waarom een klimaattuin?

Helaas krijgen we door klimaatverandering steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Door de combinatie van hittegolven, periodes van droogte en stortbuien moeten we onze leefomgeving aanpassen, willen we ervan blijven genieten. Maar hoe doe je dat? 

Om die vraag te beantwoorden heeft de gemeente Amstelveen een klimaattuin ontwikkeld. Hier kunt u meer te weten komen over de klimaatvraagstukken en hoe u als inwoner van Amstelveen daarop kunt reageren.

Temperatuur sturen

Met ander groen, een juiste positionering van hagen of schuttingen, een WADI of een ander waterelement kunt u de temperatuur in uw tuin sturen en is het zelfs ten tijde van hoge temperaturen aangenaam genieten. Ook heeft uw bijdrage impact op het klimaat in de straat en de buurt, want het koelt de omgeving en houdt het teveel aan regenwater langer vast. Kortom: hoe meer van dit soort tuinen, hoe beter het klimaat in onze steden. Helpt u mee? 

Wat is er te vinden in de klimaattuin?

Klimaattuin, plattegrond met nummering

Klimaattuin, plattegrond met nummering

Onderdelen in de klimaattuin

1. Groenstrook langs trottoir

In deze groenstrook bevinden zich vaste planten. Dit zijn planten die meer dan eenmaal tijdens hun levensduur kunnen bloeien en langer dan twee jaar leven. 

2. Groen dak

Het vergroenen van een dak of balkon verbetert het leefklimaat in de stad. De planten zorgen voor een isolerend effect in de woning, het vangt regenwater op en zorgt voor meer biodiversiteit.

3. Halfverharding

In een tuin of op een speelplaats kunnen tegels vervangen worden door waterdoorlatende verharding zoals houtsnippers en stabilizer. Goed geschikt voor wandelpaden, parkeerplaatsen en boomspiegels

4. Picknicktafel Sympany

Textielinzamelaar Sympany heeft voor de gemeente Amstelveen een picknicktafel geleverd, gemaakt van gebruikte kleding en plastic. Klik hier om meer te weten te komen over Sympany en hoe zij oude kleding hergebruiken.

5. WADI

In de klimaattuin ligt een WADI – Water Afvoer en Drainage Infiltratie. Een WADI vangt regenwater op en voert het vertraagd af naar de bodem of, via een overstort, naar het riool.

6. Inheemse planten

In deze groenstrook bevinden zich inheemse planten. Dat zijn planten die een lange tijd in een bepaald klimaat groeien. Hierdoor zijn deze plantensoorten aangepast aan de bodem, de dieren en het klimaat. 

7. Pergola

Een pergola is overkapping (vaak van hout) gebouwd op staanders. Hiermee kunnen schaduwrijke plekken gecreëerd worden in de tuin. Dat kan door de pergola te laten begroeien met klimplanten of af te dekken met bamboe.

8. Wormenhotel

Een wormenhotel is een kleinere versie van een compostbak, waarmee organisch materiaal kan worden omgezet tot compost. In het wormenhotel zitten compostwormen die je groente, fruit, etensresten en tuinafval omzetten in compost.

9. Compostbak

Het onderhouden van de tuin levert compost op (tuinafval). De compost kan worden gebruikt om voeding voor planten te maken en het vermindert de afvalberg. Gooi het tuin- en GFT-afval dus niet direct in de groencontainer, maar gebruik een compostbak.

10. Afkoppelen regenwater

Tijdens een regenbui valt een deel van de regen op de daken. Via regenpijpen wordt dit water vaak direct naar het riool gestuurd. Door de regenpijp af te koppelen van het riool op bijvoorbeeld een regenton of WADI ontlast je het riool en voorkom je wateroverlast.

11. Eetbare planten

In de klimaattuin zijn verschillende eetbare planten te zien. Het voordeel van deze planten is dat ze weinig onderhoud vragen en jaarlijks terug komen. Ieder jaar vormen ze nieuwe bladeren, bloemen en zaden wat voor meer biodiversiteit zorgt.

12. Geveltuin

Wil je meer groen rondom je huis? Maar heb je weinig ruimte? Dan is een geveltuin een goed idee. Door een paar tegels langs de gevel van de woning te verwijderen ontstaat er meer ruimte voor planten.

13. Eetbare planten

In de klimaattuin zijn verschillende eetbare planten te zien. Het voordeel van deze planten is dat ze weinig onderhoud vragen en jaarlijks terug komen. Ieder jaar vormen ze nieuwe bladeren, bloemen en zaden wat voor meer biodiversiteit zorgt.

14. Stapelmuur

Wanneer je tegels uit de tuin hebt weggehaald kan dit worden hergebruikt voor een stapelmuur. Dit is een lage muur die door een speciale techniek kan worden opgebouwd, zonder gebruik van specie of lijm.

15. Verhalenbank

In het midden van het plein staat een verhalenbank. Aan deze kunstzinnige bank zijn verhalen gekoppeld die worden verteld door een stemacteur. Hiervoor hoef je alleen maar de QR-code te scannen met je smartphone en te genieten.

16. Weinig zonlicht

In veel tuinen zijn hoekjes aan te wijzen met weinig zonlicht. Deze schaduw betekent ook dat het op die plekken zelden regent en dat is niet goed voor de groei van de plant. Toch zijn er ook planten die goed tegen droogte kunnen en minder water nodig hebben. Deze planten zijn uitermate geschikt om op plekken rondom je huis of tuin te leven die niet zoveel zon of regenwater vangen.

17. Groenstrook langs trottoir

In deze groenstrook bevinden zich vaste planten. Dit zijn planten die meer dan eenmaal tijdens hun levensduur kunnen bloeien en langer dan twee jaar leven. 

18. Open verharding

Open verharding zorgt ervoor dat water makkelijker de bodem in kan zakken en daardoor niet op straat blijft staan. Deze verhardingssoorten hebben meer ruimte tussen de betegelde delen zodat daartussen bijvoorbeeld gras kan groeien en er een directe verbinding ontstaat met de bodem. 

19. Open goten

In de klimaattuin zijn open goten te zien. Door deze goten kan het regenwater gestuurd worden afgevoerd naar bijvoorbeeld het riool of de WADI. 

20. Klimaatplanten WADI

Een natuurvriendelijke WADI is beplant met vochtminnende beplanting, oftewel: planten die graag in het water staan. 

21. Groenstrook langs trottoir

In deze groenstrook bevinden zich heesters. Heesters zijn houtige planten zonder stam die vlak boven de grond vertakken. In tegenstelling tot vaste planten, sterven heesters jaarlijks niet af.